SVERIGES ROLIGASTE MEDLEMSKLUBB FÖR SENIORER
®
Aktiviteter, inspiration och erbjudanden för dig som är 60+
5 saker du bör veta om hjärtstartare
De flesta har sett igångsättning av hjärtstopp på tv och film, men få har själva hållit i en skarp hjärtstartare. Filmatiseringar med kraftfull utrustning, och bröst som utsätts för strömstötar som får hela kroppen att studsa, är fantasi och har inget med den utrustning som finns på din arbetsplats att göra. I verkligheten så är hjärtstartaren den enda insats som kan göra skillnad mellan liv och död. Här är 5 bra saker att veta om hjärtstartare:
1. Det är viktigt att handla snabbt.
Om någon segnar ner och ni inser att det rör sig om hjärtstopp så kan användning av hjärtstartare vara det som gör att personen överlever och slipper allvarliga men. Med en första defibrillering (strömstöt) inom 3 minuter efter att hjärtat stannat, i kombination med hjärt-lungräddning (HLR) så är chansen att få igång hjärtat igen 75 %.
När det finns en hjärtstartare på plats så måste den snabbt nå den drabbade. Från det att man larmat 112 tills att en ambulans kommer, så kan det ta nära en kvart. För varje minut som går minskar chansen att överleva med 10%.
2. Du kan inte ge en stöt i onödan
Rädslan för att ge en stöt i onödan är vanlig men faktiskt obefogad. Alla publika hjärtstartare är utformade så att det inte går att ge stötar när det inte behövs. Hjärtstartarens elektroder läser av hjärtats aktivitet för att säkerställa att behandlingen verkligen behövs. Man kan alltså inte skada en person med hjärtstartaren om det är så att den drabbade t. ex. enbart är avsvimmad och har en fungerande hjärtrytm.
3. Hjärtstartare är enkla att använda
Det är mycket bra med kurser som visar hur hjärtstartare ska användas. Minst en produktgenomgång eller helst en kurs i hjärt-lungräddning. Dessa bör hållas på arbetsplatser och även hemma eller i föreningslivet, så att alla vet hur utrustningen fungerar. Alla hjärtstartare har röstinstruktioner som man följer – en del går att få med olika språk. Då är det bara att lyssna och följa anvisningarna. Här kan man jämföra modeller.
4. Det finns register med lokala hjärtstartare
Om du plötsligt står inför en situation där det behövs en hjärtstartare snabbt så kan du hitta den online. Det finns register för hjärtstartare som visar dig var närmsta apparat finns. Hjälp andra genom att registrera den hjärtstartare som finns på din arbetsplats och i hemmet!
5. Du löper ingen juridisk risk även om insatsen misslyckas
En annan sak som kan få folk att tveka inför att ge första hjälpen är ett misslyckande. Om du klipper upp kläder och startar behandling med hjärtstartaren men misslyckas med insatsen så är det inte ditt fel. I Sverige så löper man ingen juridisk risk som lekman då man försöker rädda livet på en person. Gör alltså allt du kan, tveka inte en sekund!